Sve kategorije

Industry News

Ti si ovdje : Početna> Vijesti > Industry News

Kenija ubrzava pokretanje projekata izgradnje nuklearne energije

Vrijeme: 2014-07-12 Hits: 12

Kenijska vlada je nedavno objavila da će uložiti 200 miliona kenijskih šilinga (1 američki dolar je jednak 80 kenijskih šilinga) kao početni fond za izgradnju kenijske nacionalne nuklearne elektrane kako bi se ublažila dugoročna domaća nestašica električne energije. Kenija će također postati druga afrička država koja koristi nuklearnu energiju nakon Južne Afrike.

Patrick Niyoko, stalni sekretar kenijskog ministarstva energetike, rekao je medijima da je odluka vlade o izgradnji nuklearnih elektrana uglavnom smanjenje ovisnosti o hidroelektranama i postizanje diversifikacije proizvodnje energije.

Trenutni ukupni instalirani kapacitet proizvodnje električne energije u Keniji je 1,200 MW, od čega proizvodnja hidroelektrične energije čini 56%, a dio proizvodnje geotermalne energije. Niyoko se nada da će nuklearna elektrana po završetku imati proizvodni kapacitet od najmanje 1,000 megavata.

Prema procjenama, za izgradnju takve nuklearne elektrane potrebno je ulaganje od milijardu američkih dolara.

Prethodno je kenijska vlada pokušavala proširiti kanale opskrbe energijom. Pokušao je da kupuje električnu energiju od susjednih zemalja kako bi zadovoljio svoju domaću potražnju za električnom energijom, koja raste po godišnjoj stopi od 8%. Prošle sedmice, kenijska vlada i Afrička razvojna banka potpisale su ugovor o zajmu od 3.997 milijardi kenijskih šilinga za povezivanje nacionalne mreže Kenije s drugim zemljama istočne Afrike.

Zbog nedostatka padavina, oslanjanje Kenije na hidroenergiju dovelo je do izuzetno nestabilnog i nedovoljnog snabdijevanja električnom energijom. To je ozbiljno spriječilo ulazak stranog kapitala na kenijsko tržište i direktno uticalo na ekonomski razvoj Kenije i društveni napredak.

Kako bi ubrzala pokretanje projekata izgradnje nuklearne energije, kenijska vlada je nedavno osnovala Komitet za nuklearne projekte, koji je odgovoran za odabir lokacije nuklearnog reaktora i druga srodna pitanja. Stručnjaci predviđaju da će biti potrebno oko 5 do 7 godina da se nuklearna elektrana izgradi i počne proizvoditi struju.