Sve kategorije

Industry News

Ti si ovdje : Početna> Vijesti > Industry News

Južnoafričkom projektu solarne energije hitno su potrebna strana ulaganja

Vrijeme: 2015-07-15 Hits: 3

Portparol južnoafričke vlade Tenba Maceko rekao je 18. da je Južna Afrika zvanično pokrenula plan za solarnu elektranu velike snage proizvodnog kapaciteta od 100 megavata. Južnoafrička vlada se nada da će dobiti snažna ulaganja stranih konzorcija i institucija.

Južnoafrička novinska agencija citirala je Macekoa koji je rekao da se projekat solarne energije nalazi u Upingtonu, glavnom gradu južnoafričke sjeverozapadne provincije. To je važan projekat za razvoj čiste energije u Južnoj Africi. Zbog nedostatka sredstava, izgradnja projekta solarne energije naišla je na prepreke. Očekuje se da će projekat koštati 150 milijardi randa (otprilike 20.6 milijardi američkih dolara).

Maceko je rekao da su geografski položaj i prirodno okruženje projekta solarne elektrane veoma pogodni za izgradnju solarnih elektrana. Južnoafrička vlada je utvrdila da će zelena i ekološki prihvatljiva ekonomija biti glavna pokretačka snaga za sljedeću fazu južnoafričke ekonomije. Ovo ne samo da će stvoriti veliki broj radnih mjesta, već će i smanjiti emisije ugljika u Južnoj Africi.

Južna Afrika je država sa velikom snagom u Africi. Njena proizvodnja električne energije čini dvije trećine ukupne afričke proizvodnje. Gotovo 90% dolazi iz proizvodnje električne energije na ugalj. Sa povećanjem potražnje za električnom energijom posljednjih godina, Južna Afrika, "zemlja bogata električnom energijom", počela je da doživljava nestašice struje. Dok se fokusira na razvoj nuklearne energije, Južna Afrika također posvećuje sve više pažnje korištenju čiste i obnovljive energije kao što je solarna energija.